Kezdő oldal | Összes templom | Templomok települések szerint | Templomok vallások szerint | Harangok

 Budapest-középsőferencvárosi Páli Szent Vince plébániatemplom

Fényképezte: Koncz Attila, írta: Bajkó Ferenc

A 9. kerületnek ezen területein már a 19. században szolgáltak Vincés nővérek, 1875-től kezdve vezették az itt felépült leánynevelő intézetet. A plébániai közösség korábbi templom 1903-ban épült a Thaly Kálmán és a Gát utca sarkán. Később ezt a templomot a zárdával együtt az Esztergomi Főegyházmegye vette igénybe, cserébe másik telket kapott az 1923-ban létrejött plébánia. A telket 1930-ban jelölte ki a város templom és plébánia építésére. 1935 és 36 között épült Dr. Fábián Gáspár tervei szerint. Felújítása az utóbbi években készült el. Az 1200 négyzetméter alapterületű templom neoromán stílusú. Tornya 47 méter magas. A bejárat fölött Páli Szt. Vince szobra látható egy kisgyermekkel. Orgonáját Angster József cége épített 1942-ben, 3 manuálos, 32 regiszteres, pedálos hangszer. Tervezte: Geyer József. 2003-ban Szél Ágnes tervei szerint piramis alakú ossariumot építettek a templomban, amely a hamvak száraz szétszórására alkalmas.

Páli Szent Vince

Egy francia településen, Pouy-ban született 1581-ben. Szülei szegények voltak, ezért miután elhatározta, hogy pap lesz, tanítványokat fogadott, hogy tanulmányait fedezni tudja. Édesapja két ökröt adott el, hogy beiratkozhasson a Toulouse-i papneveldébe. 1600-ban történt meg pappá szentelése.

Később egy hajóúton török fogságba került, akik eladták őt Afrikába egy néhai ferences szerzetesnek, mint rabszolgát. Vince megtérítette rabszolgatartóját és hazaszöktek mindketten Franciaországba.

Ő alapította a népmisszioért felelős lazarista rendet, illetve az árva gyerekek sorsát felkaroló Irgalmas Nővérek rendjét. Szent Vincét már életében is nagy tisztelet illette egyszerűségéért, tisztaságáért. A halál 1660-ban érte őt.

Híres mondása:

"Sohasem gondoltam, hogy nagy dolgokat viszek végbe, hanem egyszerűen tettem, amit tennem kellett."

Minden jog fenntartva! A weboldalakon található dokumentumok másolása és felhasználása csak a szerkesztő írásos engedélyével, és az engedélyben leírtak betartásával lehetséges.

Webmaster: Bajkó Ferenc