Kezdő oldal | Összes templom | Templomok települések szerint | Templomok vallások szerint | HarangokBudapest, Szent Kereszt (római katolikus)plébániatemplom

Fényképezte: Koncz Attila, írta: Bajkó Ferenc

1921-ben a Kisegítô Kápolna Egyesület lelkes munkálkodásával kezdődik meg a helyi katolikusok egybefogása, első szentmiséjüket 1922-ben tartották a Gyáli úti iskolában. 1925-ben megalakult az önálló plébánia, amely a ferencvárosi és a kőbányai plébánia városperemi részeit kapta meg. Amikor a templom telkét kijelölték a szájhagyomány szerint Cserhoch János bíboros ezt így szólt a plébánia szervezőihez: "Gyerekek! Valahol szúrjátok le a keresztet, és kívánom, hogy ott fölvirágozzon az Isten országa a kereszt jegyében és nevében". A keresztet az Üllői és az Ecseri út sarkán szúrták le, s itt is történt meg 1930. szeptember 14-én, Szent Kereszt ünnepén a templom felszentelése. A város jómódú polgárai szakértelmükkel és adományaikkal is támogatták az építkezést. Köztük Borszéki Truksz Jenő, a pénzügyminisztérium tisztségviselője és Szendy Károly polgármester. Mivel a templom helyét a kereszt jelölte ki, evidens volt, hogy titulusa Szent Kereszt legyen. Ugyanaz a Dr. Fábián Gáspár tervezte, aki a Haller téri templomot is (középsőferencvárosi Páli Szt. Vince). Később az itt felépült József Attila lakótelep miatt ez lett a főváros egyik legnagyobb plébániája.

A keletelt szentélyű, tornyaival nyugat felé néző templom neoromán stílusú. Háromhajós, kereszthajós, bazilikális elrendezésével a középkori román templomok karakterét imitálja (v.ö: Veszprém, Székesegyház). A pestiek körében elég nagy közismertséget élvez a templom, mivel ugyanis forgalmas utak (Üllői és Ecseri út) kereszteződésénél található, illetve vasútvonal és metrómegálló található közvetlen közelében. A nagy forgalom komoly igénybevételt jelent az épületállag szempontjából. Felújíása 2003-ban készült el.

Minden jog fenntartva! A weboldalakon található dokumentumok másolása és felhasználása csak a szerkesztő írásos engedélyével, és az engedélyben leírtak betartásával lehetséges.

Webmaster: Bajkó Ferenc