Kezdő oldal | Összes templom | Templomok települések szerint | Templomok vallások szerint | Harangok

 


Budapest-Kőbánya Conti-kápolna (görög katolikus)

A külső képeket fényképezte: Koncz Attila

Belső fotók és szöveg: Bajkó Ferenc

A fogadalmi káponát Conti Lipót Antal kőfaragómester és felesége, Drenkler Anna építtette 1739-40-ben hálából, hogy a Conti család megmenekült a nagy pestisjárvány elől. Később Conti Lipót meghalt és második felesége, Schallhard Éva lemondott kegyúri jogáról, a városi hívek kapták meg, akik kibővítették és toronnyal látták el. 1783-ban II. József parancsba vette a fogadalmi kápolnák bezárását és lerombolását. A Conti család közbenjárásra hál'Istennek a kápolna megmaradhatott, és a király halála után, 1802-ben újra használatba lehetett venni. Ez a kápona volt a kerület első temploma, itt alakult ki a 19. században Kőbánya első városközpontja. 1869-ben ez a templom vált a helyiek plébániatemplomává. Az 1900-as évek elejétűl (miután felépült a Szent László templom), a görög katolikusoké lett. 1938-ban renolválták, de a háború súlyos sérüléseket okozott, ezért 1947-ben ismét fel kelett újítani. 1988-ban a torony ledőlt, s elpusztult az oromzat két szélén álló Szent Joachim és Szent Anna szobor (ők Szűz Mária szülei). Ezután épült fel a mostani, hagymasisakos torony, a szobrokat a gyártelepre vitték, és ott sajnos eltűntek, pótlásukra nem került sor.

Az oltárkép eredeti. A főhelyen Mária látható Jézussal, fölötte a Szentháromság. A templomban található a máriapócsi görög katolikus bazilika könnyező képének másolata. Az eredti kép három alkalommal könnyezett. Ezen kívül az oltár előtt található a csókolókép, amelyen mindig más, mindig az aktuálisan ünnepelt szent képe látható.

Minden jog fenntartva! A weboldalakon található dokumentumok másolása és felhasználása csak a szerkesztő írásos engedélyével, és az engedélyben leírtak betartásával lehetséges.

Webmaster: Bajkó Ferenc