Kezdő oldal | Összes templom | Templomok települések szerint | Templomok vallások szerint | Harangok

Encs, református templom

(Borsod megye)

Fényképezte: Csernátony Mária Ágnes

 

A történelmi múlttal rendelkező falun a 16. században reformátussá lett a középkori kőtemplom. 1743-ban visszavették a katolikusok, ettől kezdve a település lakossága a katolikus hitet követte, s javarészt ez mondható el ma is, hiszen 2000-ben 6870 lakosából 1500-an vallották magukat reformátusnak. Istentiszteletet itt, helyben 1985 óta tartanak, eleinte egy lakóházat alakítottak át erre a célra. Jelenlegi, modern temploma 1994-ben készült el. Tervezője Horváth Zoltán volt. Ülőhelyeinek száma 250.

Harangja 120 kg-os, 60 cm alsó átmérőjű. 1994-ben készült Gombos Miklósnál Őrbottyánban. Felirata: „Isten dicsőségére szüleink és a 33 évesen elhunyt Takács Antal József emlékére és a templomszentelés napjára öntöttek engem. Készítették Takács András gondnok, dr. Takács András és családja, Takács Antal Józsefné Sz. Tószegi Mária és fia Takács Richárd.

Mára 500 főt számlál a gyülekezet. 2005-ben lelkipásztora Baksy Mária, református lelkipásztor, esperes, segédlelkész Csőgör Orsolya.


Minden jog fenntartva! A weboldalakon található dokumentumok másolása és felhasználása csak a szerkesztő írásos engedélyével, és az engedélyben leírtak betartásával lehetséges.

Webmaster: Bajkó Ferenc