Kezdő oldal | Összes templom | Templomok települések szerint | Templomok vallások szerint | Harangok

 

Dunaföldvár, Szent Anna ferences plébániatemplom (Barátok Temploma)

(Tolna megye)

Írta és fényképezte: Bajkó Ferenc

Földvár a török kiűzését követően nagy fellendülésnek örvendhetett, ennek köszönhető, hogy már 1717-ben megtelepedtek a bosnyák rendtartományhoz tartozó ferences barátok. A bosnyák rendtartományból szakadt ki a Kapisztrán Szt. János nevét viselő rendtartomány, amelyhez a földvári ferencesek is csatlakoztak. A város területén volt egy középkori bencés apátság, melynek a ferencesek megérkezésének idejére valószínűleg már csak romjai maradtak. Ezekre a maradványokra épült rá a templomuk és ezen a helyen áll ma is. 1738 és 89 között épült, előbb a templom, majd legvégül a torony készült el.

A gyönyörű, impozáns, barokk épülettömegével a város jelentős műemléke és látnivalója. Főhomlokzatát a kőbábokkal díszített, kőkeretes kapu és a szegmensíves kórusablak uralja. A kétoldalt szimmetrikusan elhelyezett szoborfülkék láthatók, melyekbe szobor mindmáig nem került. A hajó falát a tetőtől elválasztó párkány a főhomlokzaton erőteljesen, többszörösen golyvázott módon megjelenik, ez választja el a homlokzatot az oromfaltól. A főhomlokzati oromfal gazdagon ívelt, bal oldalán volutával zárul, jobb oldalán pedig mellvédszerű, vízszintes záródású falszakasz köti össze a toronnyal. A keleti oldalon álló tornya egy lépéssel visszahúzódik a főhomlokzat vonalától, evvel is ütemessé téve a templom utcai vonalát, ami aztán a rendházépület szép vonulatával folytatódik. A torony ablakai félkörívesek, kivéve a lépcsőház ablaka, ez ovális alakú. A harangház szintje gazdag plasztikával díszített, órapárkánnyal ellátott (toronyórája nincs). A toronyban két harang függ, melyeket mind a mai napig kézzel húzva szólaltatnak meg a ferences atyák. Mindkettőt Szlezák László öntötte, a 680 kg-os, 105 cm alsó átmérőjű nagyharangot 1927-ben, míg a 200 kg-os, 72 cm alsó átmérőjű harangot 1932-ben. A templom belső hossza 30,7, szélessége 13 méter. A torony 42 méter magas.

Belépve elénk tárul a háromboltszakaszos, csehsüvegboltozattal fedett, hevederekkel és pilaszerekkel tagolt, egységes barokk belső. Főoltárképe Szent Annát ábrázolja. A hevederek között, a boltszakaszok alatt, illetve a szentély két oldalán összesen hat mellékoltár áll. Szószéke a hajó felénél áll, kosarán a négy evangelista szobra látható, hangvetőjén puttók és a Tízparancsolat táblái láthatóak. A főoltártól jobbra, a sekrestyeajtó fölött az Utolsó Vacsorát ábrázoló festmény kapott helyet. 1 manuálos, 9 regiszteres orgonáját 1809-ben egy ferences testvér építette, utoljára 1951-ben a Rieger gyár építette át.

Önálló plébániaként 1924 óta funkcionál, azóta rendszeres az anyakönyvezés. A plébánia látja el a Nepomuki Szent János kápolnát. Szentmisét vasárnap fél 11-kor mutatnak be. A rendház értékes freskóit az 1950-es években eltűntették, amikor azt gimnáziumként használták.

Minden jog fenntartva! A weboldalakon található dokumentumok másolása és felhasználása csak a szerkesztő írásos engedélyével, és az engedélyben leírtak betartásával lehetséges.

Webmaster: Bajkó Ferenc