Kezdő oldal | Összes templom | Templomok települések szerint | Templomok vallások szerint | Harangok

 

Ha a templom képeit nagyobb felbontásban szeretné megtekinteni, vagy fel szeretné használni, írjon e-mailt Czini Tibornak (czinitz@neobee.net).

 

Bácsújlak-Neudorf
(Vajdaság)
 
Szent Anna-templom
 

 

Bácsújlak eldugatott falu a Duna mellett, Dunabökény (Mladenovo) és Palona (Plavna) helységek szomszédságában. Megközelíteni legkönyebben Bács (Bac) felől tudjuk (15 km).  A második világháború végéig főleg németek lakták és ők használták a Szent Anna római katolikus plébánia templomot. Ma katasztrofális állapotban vann, talán ez a Szabadkai Egyházmegyében a legrosszabb állapotban lévő templom. A német ajkú lakosság kiűzése után már egyáltalán nem használták a templomot. Az idén hatvan éve, hogy nem szolgáltatnak benne szentmiséket. Képzelhetjük, hogy milyen romos állapotban van ma, talán már nem is áll mivel ezek a képek már egy jó pár évvel ezelőtt készültek. A bácsújlaki templom története is hasonló mint a küllődié, előbb a szentély majd az egész tetőszerkezet tönkrement. Ezért úgyanúgy mint küllődi társán csak a fújjítás segíthet.

 

A templom rövid története: A plébániát 1734-ben alapították,  előtte bács leányháza volt. A közelben volt a Szent Lóránt plébánia melyet 1720-ban szintén Bácshoz csatolták. A mai templomot 1827-ben emelték. A templom védőszentje: Szent Anna, a Boldogságos Szűz Mária édesanyja. A templom méretei: hossza 33 m, szélessége 13.5 m, a hajó magassága 11.5 m, a torony magassága 20 m. Sajnos a II. világháború idején annyira megrongálódott, hogy többé már nincs használatban, romokban hever. Az anyakönyvet 1734-óta vezetik.

1900-ban 1734 lakosa volt, többségében németek lakták. 1991-ben 14 magyar lakot az 1366 lakosú faluban.

Minden jog fenntartva! A weboldalakon található dokumentumok másolása és felhasználása csak a szerkesztő írásos engedélyével, és az engedélyben leírtak betartásával lehetséges.

Webmaster: Bajkó Ferenc