Kezdő oldal | Összes templom | Templomok települések szerint | Templomok vallások szerint | Harangok


A képeket és szöveget küldte:
Czini Tibor

Katolikus templom:

Szivác - Sivac -Siwatz

Ósziváci római katolikus templom

(Vajdaság)

 

Szivác (Sivac) közép-bácskai település Cservenka (Crvenka) és Kerény (Kljajićevo) szomszédságában. Valamikor két faluból állt Új- és Ó-szivácból. A római katolikus templom Ószivác központjában helyezkedik el a szerb templom szomszédságában. A Mária Neve tiszteletére felszentelt templom 1868-ban épült. Ennek a templomnak mai napig is vannak hívei körülbelül 600-an. Nem engedhetjük, hogy egy ilyen templom tönkremenjen, ahol még hívek is vannak. Külsőleg nagyon rossz állapotban van. A festék lekopott a falakról és a torony homlokzatáról is. Különösen a templom oldalfalai vannak megrongálódva átnedvesedés miatt, ez elő idézheti a templom belső részének romlását is. Belsőleg egyelőre még kielégítő állapotban van, de nem sokáig, mivel néhány törött ablaka is van  így könnyeben beázhat, ami nagyobb karosodást is előidézhet. Ennek a templomnak is nagy szüksége van a felújjításra különösen azért, mert még hívei is vannak, a 600 hívő közül kb. 400-an magyarok.

 

A templom rövid története: A plébániát 1796-ban alapították, előtte Kúla leányegyháza volt. A templom védőszetje: Mária neve. A templomot 1868-ban szentelték fel, majd 1886-ban és 1958-ban felújították. A templom méretei: hossza 40,5m, szélessége 15,75m, a hajó belmagassága 14m, a torony 44,3m magas. Három harangja van, a legnagyobb 880 kg, a legkisebb 360 kg. Az anyakönyvet 1797-óta vezetik. A temetőben, 1903-ban épült a Szentháromság kápolna.

 

1910-ben Ószivácon  7 464 szerb, német és magyar lakott, Újszivácon 2 080 német és magyar lakott. 1991-ben a két egybeolvadfalunak összesen 9 524 lakosa volt, melyből 513 magyar nemzetiségű volt.

 

Minden jog fenntartva! A weboldalakon található dokumentumok másolása és felhasználása csak a szerkesztő írásos engedélyével, és az engedélyben leírtak betartásával lehetséges.

Webmaster: Bajkó Ferenc