Kezdő oldal | Összes templom | Templomok települések szerint | Templomok vallások szerint | Harangok


A képeket és szöveget küldte:
Czini Tibor

Kerény - Kljajićevo - Kernei

(Vajdaság)

Sarlós Boldogasszony-templom

 

Kerény (Kljajićevo) Észak-Nyugat Bácskában elhelytezkedő település Zombor (Sombor), Szivác (Sivac) és Bácsgyulafalva (Telečka) szomszédságában. A falu központjában álló templomot az egykori német lakosság építtette. A hívek kitelepítése után hívek nélkül maradt a templom és e miatt került rossz állapotba. Oldalfalai mint sok más hasonló sorsú templomé átvannak nedvesedve, teljesen lakopott a festék ahatalmas szépségű toronyának homlok-zatáról és a torony sisakjára is ráférne a felújjítás. Tetőszerkezet egyenlőre még stabil. Belsőleg nagyon szépen kidolgozott, gazdagon díszített, gyönyörü mennyezet képei, stukkói és oltárképe van. Sajnos az átnedve-sedés miatt nem a legjobb állapotban van belsőleg sem, ezért nagy szüksége van a felújjításra.

Az istentisztelet nyelve: horvát, magyar és német. Hívők száma:30. A plébániát ellátja: Josip Pekanović Zomborból.

 

A templom rövid története:

 A plébániát 1765-ben alapították,  előtte Csonoplya leányegyháza volt. A templom névadója: Sarlós Boldogasszony. Az első templomot 1767-ben építették a Szent Erzsébet látogató Boldogságos Szűz tiszteletére,1767-ben megkapta leányházul Szivácot, amely 1797-ben szakadt el tőle.   1791-től 1797-ig kibővítették és felépítették a mai templomot. 1925-ben tűzvészben megrongálódott, majd ismét felépítették. A felújítási munkálatokat 1938-ban fejezték be. A templom méretei: hossza 45 m, szélessége 15 m, a torony magassága 45.5 m. Négy harangja van. Az anyakönyvet 1767-óta vezetik. A plébánia területén a következő kápolnák voltak: Szent Vendelin hitvalló, Szent Rókus hitvalló, Szent Szebasztián vértanu, Szűz Mária a Keresztények Segítője, Pádovai Szent Antal és a Szűz Mária Hét Fájdalma kápolna valamint a legszebb a Szent Őrangyal kápolna. Sajnos mind romos állapotban vannak.

1783-ban gyónásra képes lakója 869, nem képes 431 fő volt. 1791-ben együtt 1745 fő. A ferences atya után plébános volt: 1. Ross István 1774-től, 2. Mátyás György 1791-től, 3. Grumbier János 1796-tól. Ebben az időben időnként a német nyelvű szentmiséken kívül Magyar nyelvű szentmiséket is tartottak.1910-ben 5132 német és Magyar lakott a településen. 1991-ben 5732 lakos közül 35 magyar.

Minden jog fenntartva! A weboldalakon található dokumentumok másolása és felhasználása csak a szerkesztő írásos engedélyével, és az engedélyben leírtak betartásával lehetséges.

Webmaster: Bajkó Ferenc