Kezdő oldal | Összes templom | Templomok települések szerint | Templomok vallások szerint | Harangok


A képeket és szöveget küldte:
Czini Tibor

Dunacséb - Čelarevo - Tscheb

(Vajdaság)

Dunacséb (Čelarevo) Délnyugat Bácskában elhelyezkedő település Palánka (Bačka Palanka) és Dunagálos (Gložan) szomszéd-ságában.  Valaha Dunacsében is laktak németek akik a templomot építették. De sajnos őket kítelepítették Németországba és így a templom magára maradt.  Ma körülbelül híveinek száma 250-re tehetrő, ennek a kis hívőközösségnek nincs pénze arra, hogy felújítassa ezt a templomot. Külsőleg katasztropfális állapotban van. Teljesen tönkre van menve. Tornyának homlokzati részéről az átnedvesedés miatt lekopott a festék, a harangház környéke is nagyon megvan rongálódva, oldalfalai átvannak nedvesedve és a festék immmár teljesen lekopik róluk. Tetőszerkezete egyenlőre még áll, de ki tudja, hogy meddig. Belsőleg viszonylag jó állapotban van, de az átnedvesedés ezt a templomot sem kerülte el, így falainagyon kopottak a freskókkal és mennyezetképekkel együtt. Ennek a templomnak is nagyon nagy szüksége van a felújjításra, segítsünk rajta, ha nem akarjuk, hogy úgy végezze mint küllődi vagy bácsújlaki társa.

 

A templom rövid története:

Az ősi plébániát már 1493-ban említik. 1802-ben alapították, a templomot 1822-ben építették. A templom 1907-ben lett felújítva miután tűzvészben leégett a tornya. 1966-ban ismét felújították. A templom névadója: Szűz Mária Mennybevitele. A templom méretei: hossza 34.25 m, szélessége 15.25 m, belmagassága 12 m, a torony 38 m magas. Két harangja van. Az anyakönyvet 1803-óta veztik. Az istentisztelet nyelve: horvát, magyar és német. A plébániát Sztrikovits János látja el Újvidékről.

1910-ben 2 571 német, szlovák és Magyar lakott a faluban. 1991-ben az 5017 lakos közül 137 volt Magyar nemzetiségű.

Minden jog fenntartva! A weboldalakon található dokumentumok másolása és felhasználása csak a szerkesztő írásos engedélyével, és az engedélyben leírtak betartásával lehetséges.

Webmaster: Bajkó Ferenc