Kezdő oldal | Összes templom | Templomok települések szerint | Templomok vallások szerint | Harangok


A képeket és szöveget küldte:
Czini Tibor

Ha a templom képeit nagyobb felbontásban szeretné megtekinteni, vagy fel szeretné használni, írjon e-mailt Czini Tibornak (czinitz@neobee.net)

.

 

Dernye - Deronje - Dornau

 

(Vajdaság)

 

Szent József-templom

 

Dernye Hódság (Ođžaci) és Bács (Bač) között elhelyezkedő falu Nyugat – Bácskában. Római katolikus temploma Dernye központjában található a szerb templom szomszédságában. 1805-ben épült, sajnos a templom alapító német lakosság nem gondolt arra, hogy egyszer ez a szép kis templom ilyen romos állapotban lesz mint ma. A német lakosság kitelepítése után tulajdonképpen hívek nélkül maradt és ma is alig érik el hívei a 20 főt. Az 1990-es évekig viszonylag jó állapotban volt, de mostmár mindig rosszabb és rosszabb állapotban van. Torony sisakját a rozsda teszi tönkre és a festék is megkopott rajta. Homlokzatán is megkopott a festék és néhány ablaküveg is bevan töredezve. Oldalfalai átvannak nedvesedve, tetőszerkezete egyenlőre stabil, de ha nem seghítünk rajta nem sokáig. Belső berendezése viszonylag jó állapotban van, de gyönyörű diszesre festett falai egyre kopottabbak.

 

 

A templom rövid története:

A plébániát 1804-ben alapították mint bácsi leányegyházat. A templomot 1805-ben építették, felújítását 1903-ban végezték. A templom névadója: Szent József, Szűz Mária jegyese. A templom méretei: hossza 23.5 m, szélessége 10.5 m, a hajó magassága 14 m, a torony 37 m magas. Az anyakönyvet 1804-óta vezetik. A plébániát Miroslav Orčić látja el Bácsról.

1910-ben 2 664 szerb és német lakosa volt. 1991-ben 2 876 lakos közül mindössze 8 magyar lakta, a hívek között van még néhány horvát, és így alig érik el a 20 főt.

Minden jog fenntartva! A weboldalakon található dokumentumok másolása és felhasználása csak a szerkesztő írásos engedélyével, és az engedélyben leírtak betartásával lehetséges.

Webmaster: Bajkó Ferenc