Kezdő oldal | Összes templom | Templomok települések szerint | Templomok vallások szerint | Harangok


A képeket és szöveget küldte:
Czini Tibor

 

 

Boróc - Obrovac - Obrowatz
 
(Vajdaság)
 
Szent Ferdinánd-templom

 

 

Boróc (Obrovac) Bácska dél-nyugati területén helyezkedik el Bácstóváros (Tovarisevo)  Palánka  és Szépliget (Gajdobra) szomszédságában. Az 1884-ben épült templom a falu központjában helyezkedik el a főutcán. Úgyanúgy mint sok  hasonló állapotban lévő társát a német hívek építették, akiket kitelepítettek és e miatt került ilyen rossz állapotba. Katasztrofális állapotban lévő tornya a gótikus elemeket őrzi. Homlokzata nagyon megvan rongálódva, leázott és lekopott a festék róla. Néhány ablaka is bevan törve, így a csapadékos időjárás alkalmával tovább rongálódik. Az oldalfalai átvannak nedvesedve és teljesen lekopott róluk a sárga színű festék. Viszonylag erős szerkezetű templom mivel a második világháborúban megrongálódott és azóta nem véágeztek rajta nagyobb felújjítást és még mindig áll. A boróci templomra is ráférne a felújítás mert tetőszerkezete is rossz állapotban van, de egyenlőre még áll, de bármelyik pillanatban ez is beomolhat és baszakadhat, akkor pedig már sokkal nehezebben lehet felújjítani. Ne hagyjuk, hogy Dél-nyugat Bácska egyik legnagyobb (talán a legszebb) temploma úgy végezze mint azok a társai, amelyek már romokban hevernek.

 

A templom rövid története:

A plébániát 1843-ban alapították a dunabökényi leányegyházból. A templomot 1884-ben építették, 1923-ban lett felújítva, 1937-ben pedig kifestve és belsőleg felújítva. A templom névadója Szent Ferdinánd püspök. A templom méretei: hossza 44 m, szélessége 15 m, a hajó belmagassága 14 m, a torony magassága 46 m. Négy harangja van. A legnagyobb 500 kg, a legkisebb 150 kg. Az anyakönyvet 1844-óta vezetik. Sajnos ez a templom is súlyosan sérült a háború alatt. A plébániát Sztrikovity János újvidéki esperes plébános látja el. A hívek száma harminc főre tehető.

1910-ben 2 933 német és szerb lakott Borócon. 1991-ben a 3 240 lakosból 22 magyar nemzetiségű, németek nem élnek a faluban.
 
A templomot 2006. novembere és 2007 február eleje között barbár módon kirabolták. Eltünt egy fából készült oltár, egy olajfestmény, két faszobor, dísztárgyak, egy aranyozott fakereszt, rézedények, faszékek, és több sárgarézből készült kereszt. Az ellopott tárgyak összértékét nagyjából 1,3 millió dinárra becsülik.

Minden jog fenntartva! A weboldalakon található dokumentumok másolása és felhasználása csak a szerkesztő írásos engedélyével, és az engedélyben leírtak betartásával lehetséges.

Webmaster: Bajkó Ferenc