Kezdő oldal | Összes templom | Templomok települések szerint | Templomok vallások szerint | Harangok


A képeket és szöveget küldte:
Czini Tibor

Ha a képet nagyobb felbontásban szeretné megtekinteni, írjon egy e-mailt Czini Tibornak (czinitz@neobee.net).


Bácstóváros - Tovariševo - Towarisch

(Vajdaság)

Szent Károly-templom

 

Bácstóváros  három ezer lakosú település, Bács és Boróc (Obrovac) között települt. Borromeo Szent Károly tiszteletére szentelt római katolikus temploma  a falu központjában található nem messze a szerb templomtól. Valamikor az ezer nyolcszázas években a nemet hívek építették ezt a különös szépségű templomot. Sajnos a templomalapítókat a második világháborúban kitelepítették Németországba így alig maradt hívő. Híveinek száma ma megközelítőleg százra tehető, néhány Magyar a többi horvát nemzetiségű. A templomot a bácsi plébános látja el. Ez a templom is nagyon megvan rongálódva és ha nem segítünk rajta néhány év múlv hasonló sorsra fog jutni, mint küllődi és bácsújlaki társa. Oldalfalai át vannak nedvesedve, tornya is részben megvan  rongálódva főleg a harangház környékén. Kérem a templomtér olvasóit, hogy ha valamilyen módon tudnának segíteni ezen a templomon, akkor tegyék meg. Nem sokáig lehet várakozni és a tetőszerkezete is tönkre megy, ekkor pedig már hatalmas összegeket kell költeni felújjítására.  

 

A templom rövid története

A plébániát 1868-ban alapították, míg előtte Boróc és Bács leányegyháza volt. A templom védőszentje: Boromei Szent Károly püspök és templom-tanító. A templomot 1882-ben építették. A templom méretei: hossza 23, 75m, szélessége 11, 25m, a hajó magassága 12m. A torony 37m magas. Hiányzik a plébánoslakás és nincs harangja sem. A templom a II. világháborúban eléggé megrongálódott. 1900-ban 3 918 szerb, német és Magyar lakta. 1991-ben 3 019 lakosa volt, melyből 53 magyar  nemzetiségű.

Minden jog fenntartva! A weboldalakon található dokumentumok másolása és felhasználása csak a szerkesztő írásos engedélyével, és az engedélyben leírtak betartásával lehetséges.

Webmaster: Bajkó Ferenc