Kezdő oldal | Összes templom | Templomok települések szerint | Templomok vallások szerint | Harangok


A gyülekezet honlapjáról származó képek:
Gyülekezeti nyelvi tábor

A www.cegled.net oldalról származó képek

Cegléd-újvárosi református templom

(Pest megye)

1930-ban vetődött fel a gondolat, hogy Cegléd Újvárosában élő csaknem 2000 református hívő saját templomot épít magának. A jelenlegi templom építése a Nagytemplom leégett kupolájának helyreállítása miatt csak 1940-ben válhatott valóvá. Igaz csak ideiglenes istentiszteleti helyül. A gyülekezet egyik lelkes házaspárja: Kádas Mihály és felesége, mivel gyerekeik nem voltak, a teljes vagyonukat új templom építésére hagyták. Látván a II. világháború utáni reménytelen helyzetet, végrendeletüket megváltoztatták, s a tüdőszanatórium javára ajánlották fel. A tervben álló templom egy 500 ülőhelyes, 35 méter hosszú, 15 méter széles, 11,5 méter magas, toronnyal (46,5 méter) rendelkező épület lett volna.

Az egyházközség 1949-ben önállósult. A 200 ülőhelyes templomot eleinte gyülekezeti háznak szánták. Kinézetileg nem tér el egy átlagos lakóháztól. Hossza 18, szélessége 7 méter. A belsőt ékíti az 1965-ből származó szószék. A hívek nem a templomoknál megszokott padokban, hanem székeken foglalhatnak helyet. Egyetlen harangja a bejárt fölötti, henger alakú, toronyszerű, 1943-ban készült építményben lakik. A harang súlya 100 kg, 1939-ben Szlezák László készítette. A torony magassága a 10 métert is alig éri el. A napjainkban kb. 4500-5000 lelket számláló gyülekezet presbitériuma 18 tagú. Lelkipásztora Szegedi Gyula.

Vasárnap 9 órakor gyülekezeti istentiszteletet tartanak, evvel párhuzamosan van gyermekek számára is istentisztelet. Kedden este 6-kor házi bibliaórát, szerdán ugyanebben az időpontban, a lelkészi hivatalban tartanak bibliaórát. Csütörtökön 6-kor a templomban folyik imaóra, míg pénteken a szerdaihoz hasonlóképpen 6 órakor kezdődik bibliaóra a lelkészi hivatalban. Szombaton délután fél 5-kor az ifjúság számára van bibliaóra.

Az Újvárosi Egyházközséghez tartozik a Csemői Református templom. Egy régi, megszűnt vasútvonal állomása helyén épült a kisméretű, imatermet, lelkészi irodát, és teakonyhát magába foglaló, templom jellegű építmény. A református lakosság 1993-1999-ig építette fel jelenlegi gyülekezeti házát, amelybe egy kb. 60 ülőhelyes imatermet is kialakítottak. Hossza kb. 12, szélessége kb. 7 méter. Ecsedi János, Cegléd-újvárosi presbiter tervezte. Főhomlokzatán van az imaterembe vezető bejárat, mellette két oldalt egy-egy hosszúkás ablak látható. A tetőgerincen ül az egyszerű, fából készült harangtorony, harangja nincs.

Szintén az Újvárosi lelkész látja el a Csemő-Zöldhalmi református imaházat. A Cegléd-Újvárosi Gyülekezet első saját lelkészének megválasztása idején szóba került a zöldhalmi imaház építése is. A jelenlegi 50 ülőhelyes, torony, harang és orgona nélküli imaházat egy daráló két szobájának egybenyitásával alakították ki. Hossza 9, szélessége 3,5 méter.

Minden jog fenntartva! A weboldalakon található dokumentumok másolása és felhasználása csak a szerkesztő írásos engedélyével, és az engedélyben leírtak betartásával lehetséges.

Webmaster: Bajkó Ferenc