Kezdő oldal | Összes templom | Templomok települések szerint | Templomok vallások szerint | Harangok

Monor, evangélikus templom

Írta és fényképezte: Bajkó Ferenc

(Pest megye)

A Kossuth Lajos utca végében, észak-déli tengelyben áll a Monori Evangélikus Gyülekezet temploma. A településen az evangélikusok száma nem volt jelentős soha, kezdetben Péterihez tartoztak, mint szórvány. A 19. században épült a mai templom elődje, mely kicsi imaház volt. A mai, viszonylag kis méretű, de arányos, hangulatos épületet 1936-tól 38-ig építették. Magyaros eklektikus stílusban épült Sándy Gyula tervei szerint. A templom több mint 60 éve a városkép jól megszokott eleme.

Az épület külseje világosbarna színű, nyerstégla burkolatú. Különlegesen szép konstrukciójú a templom főhomlokzata. Széles bejárata előtt árkádsor van. Az árkádsorba két csúcsíves kapuzat vezet, és féloldalas tetőzet fedi. Efölött kerek ablak van. Az oromzat tetején kicsi kőkereszt magasodik. A főhomlokzat jobb oldalán (a keleti oldalon) henger alakú, kb. 20 méter magas, ízléses kiképzésű torony áll. Az árkádsor és a torony különleges hangulatot ad az amúgy egyszerű, kicsi templomnak. A torony háromszintes. A földszinten kicsi, kőkeretes, könyöklőpárkánnyal ellátott, csúcsíves ablak, az első emeleten a lépcsőház három vékony, résszerű ablaka látható. A harmadik szinten a templom három harangjának helyet adó harangház található, mely 8 egyenlő részre van osztva. Mindegyiken egy-egy négyzet alakú, rácsos ablak. Az ablakok közt dór oszlopok találhatóak. Az ablakok alatt a tornyon körbefutó felirat olvasható: "Erős vár a mi Istenünk". Ezt az épület vaskos kialakításába kombinálta bele az építőmester. A torony falrésze bástyásan záródik. Szép, ízléses gúlasisakja sátortetőszerű, zöld színre van festve. Az épület oldalhomlokzatán négy-négy egyforma kiképzésű, csúcsíves ablak található. Az ablakok közt a falat egy-egy lapos támpillér támogatja.

Belseje teremtemplom jellegű, fehér meszelésű, 15 méter hosszú és 9 méter széles. A bejárat felett karzat húzódik, orgona nélkül. A tér végében, a szögletes apszisban oltárépítmény áll, 1939-ben készült, előtte keresztelőmedencét látunk. Földszinti ülőhelyeinek száma 96.

Három harangja van a templomnak, melyek 1939-ben Seltenhofer Frigyes és Fiai műhelyében készültek Sopronban. Az 520 kilós, 100 cm átmérőjű, mély hangú nagyharang felirata szerint Borbély Sándor és hitvese, Brahna Mária adományozta. A harangon lévő bibliai felírás: "Boldogok a békességre igyekvők, mert ők az Isten fiainak mondatnak" /Máté 5,9/. A közepes harang súlya 180 kg alsó átmérője 65 cm, magas hangú Páll Sándor és neje, Seres Eszter adományozta. Feliratának részlete: "Dicséret, dicsőség legyen magasztalás most és mindenkoron örök hálaadás". Az 56 kilós, 47 cm átmérőjű kisharangot szintén Borbély Sándor és neje öntette, akárcsak a nagyharangot, "Legyen meg a te akaratod, mint a mennyben, úgy a földön is" /Máté 6,8/ bibliai felirattal.

A II. világháború előtt négy harangja volt a gyülekezetnek, közülük egy 310 kilós harangot vittek el hadi célokra. Felirata volt: "Mi atyánk, ki vagy a mennyekben, Szenteltessék meg a te neved /Máté 6,8/ - Isten örök dicsőségére, a monori evangélikus missziói egyházközség részére öntette Borbély Sándor és kegyeslelkű hitvese, Brahna Mária 1939 év március hóban. - Öntötték Seltenhofer Frigyes és Fiai, Sopron 5890 sz."

Monoron közel 1000 evangélikus lakos él. Az elmúl 60 évben jelentősen megfogyatkozott mind a megkereszteltek száma (míg 1941-ben a lakosság 6%-át adták, addig napjainkban alig több mint 4-et). De még inkább megfogyott a templomba járók száma. Vasárnap 10 órai kezdéssel tartanak gyülekezeti istentiszteletet. Lelkésze Selmeczi Lajos Péter. A vasárnapi istentisztleteken, a csütörtöki bibliaórákon és a hitoktatásokon kívül 5 kiscsoport szolgál az Istenre figyelésre, a gyülekezet közösségének összetartására. A templom előtti parkban a város fennállásának hatszázadik évfordulójára emlékművet helyeztek el, később a templomkertbe helyezték át ezt, helyén szép díszkút áll, kőangyalkával a szélén.

A Monori Evangélikus Egyházközség honlapja  

Minden jog fenntartva! A weboldalakon található dokumentumok másolása és felhasználása csak a szerkesztő írásos engedélyével, és az engedélyben leírtak betartásával lehetséges.

Webmaster: Bajkó Ferenc