Kezdő oldal | Összes templom | Templomok települések szerint | Templomok vallások szerint | Harangok

Kecskemét, magyar ortodox (Szentháromság-) templom

(Pest megye)

Írta és fényképezte: Bajkó Ferenc

Az Öregtemplommal rézsút szemben álló kicsiny, barna és fehér vakolású templomot a városba letelepedett görög és szerb kereskedők építették. A görög családok a 17. és 18. század fordulóján Kozániából és Sziatisztából a török elől menekültek az magyar Alföld ezen részére. Helyén a török uralom alatt dzsámi működött, annak tégláiból épült a mai templom elődje, majd 1824-től 29-ig klasszicista stílusban a jelenlegi. Fischer Boldizsár tervei szerint készült el, fia, Fischer Ágoston kivitelezése által. A kicsi teremtemplom belsejét két oldalt 3-3 boltíves ablak világosítja meg. A téglalap alakú, vörösmárvány-keretes bejárat fölött az oldalhomlokzatiakhoz hasonló boltíves ablak áll. E fölött pedig félkörös, timpanonszerű, triglifes oromzat, melyben a templom felszentelésének évszáma olvasható latinul: "Az Istennek és az ő szolgáinak szentélye 1829. évben". Az épület félkör alakú apszisban záródik. Kicsiny, kb. 25-27 méteres, órapárkányos tornyába a református temploméhoz hasonlóan órát szereltek. A templom helyén állt valaha a ház, melyben Hornyik János született, ennek tiszteletére az épület külső falán emléktáblát állított az önkormányzat.

Belseje egyhajós teremtemplom. A tér végében áll a szentélyt a hajótól elválasztó, 20 ikonból álló képfal, melyet Pádics Pál miskolci ikonkészítő mester készített. Néhány éve restaurálták a képeket, amikor a restaurátorok különös dologra bukkantak: 5 db. kettős ikont találtak. Ennek oka máig nem világos, sokak szerint a képeket nem tudták tovább restaurálni, így a mentésnek ezt a módját választották. Az újonnan felfedezett Krisztust, Máriát, Keresztelő Szent Jánost, Feltámadást és Szent Miklóst ábrázoló festményeket a templom hajójában helyezték el. Közülük a legértékesebb a Szent Miklóst elénk vetítő, mely fára festett. Az ikonosztáziontól jobbra áll a szószék, tetején kereszttel. A templomban, mint ahogy a görögkeleti templomokban általában, nincs ülőhely, csak a fal mellet van néhány támaszkodószék az idősek, betegek számára.

Kecskeméten várja látogatóit még a Görög Egyházművészeti Múzeum a Széchenyi tér 9. szám alatt, ahol értékes ikonok, kelyhek, papi öltözékek, könyvek, evangéliumok és egyéb kegytárgyak vannak kiállítva. A Hoffman János utcában nemrég nyitotta meg kapuit a Görög Kulturális és Idegenforgalmi Központ.

A templom mellett álló igen megragadó hangulatú, szecessziós, fehér falú, vöröses palatetővel fedett épület a Kecskeméti Iparos Otthonnak ad helyet, 1909-ben készült. Még beljebb, a Kossuth tér 4. szám alatt álló, kétszintes, zöldes színű, szecessziós, 1906-ban átadott épület az Ifjúsági Otthon épülete.

A városban igen kevés számú görögkeleti lakos él, ezért csak havonta egyszer, a hónap első vasárnapján, délelőtt 10 órakor van istentisztelet a templomban.

 

Minden jog fenntartva! A weboldalakon található dokumentumok másolása és felhasználása csak a szerkesztő írásos engedélyével, és az engedélyben leírtak betartásával lehetséges.

Webmaster: Bajkó Ferenc