Kezdő oldal | Összes templom | Templomok települések szerint | Templomok vallások szerint | Harangok

Pécs, Miasszonyunk-zárdatemplom
(Nagyboldogasszony-templom)


(Baranya megye)

Írta és fényképezte: Bajkó Ferenc

Története

A székesegyházzal szemközt, a tér déli oldalán áll a Miasszonyunk Női Kanonokrend temploma. Helyén az első templom 1727-ben épült barokk stílusban Nagyboldogasszony tiszteletére. A Miasszonyunk rend 1847-ben Scitovszky János püspök javaslatára és kezdeményezésére telepedett meg Pécsett. Rendházat csupán 1851-ben kaptak, és ekkor láttak hozzá iskoláik megszervezéséhez, ekkor épült Feigler Ignác pozsonyi építész tervei szerint a templom két oldalán álló épület: a zárda és a polgári iskola. A rend templomául Feiger Ignác egy pompás, kéttornyú, kupolás templomot tervezett, azonban (valószínűleg anyagi okok miatt is) ezt a kivitelező, Windisch Ferenc teljesen áttervezte, és romantikus stílusú, az eredetinél jóval egyszerűbb, egytornyú, kupola nélküli templom valósult meg. Az 1851 és 54 között felépült, mai templom a barokk templom átépítésével és megnagyobbításával jött létre.


Leírása

A Szent István tér déli oldalán, pompás szerkesztésben valósult meg a neoromán részletekkel, romantikus stílusban megjelenő épület, ugyanis bejáratának tengelye pontosan a Bazilika oldalbejáratával szemben van, s így a székesegyházból kilépő térélményét fokozza a zárda kis ékszerként megjelenő temploma. A templomot három oldalról épületek veszik körbe, így csak főhomlokzata érvényesül. Bejárati tölgyfa ajtószárnyain Mária és Jézus monogramja jelenik meg. Oszlopos előcsarnoka két oldalán egy-egy üres szoborfülkét láthatunk, fölötte Nagyboldogasszony szobra. Az oromzat tetején három félköríves ablak fölött az építtető püspök címere látható. Az oromzat záródása fölött emelkedik ikerablakos, gúlasisakkal fedett tornya.

Belseje egyhajós, a bejárat két oldalán Keresztelő Szent János és Szent János evangélista szobra egyúttal Scitovszky János püspökre is utal. Freskóit Boros János festette. Főoltárképe Szűz Mária dicsőséges mennybemenetelét ábrázolja, Tiziano Assuntájának másolata, Leopold Kuppelwieser festette, az oltárt a Gianone testvérek faragták.Az apácarendről

A Miasszonyunk Női Kanonokrend 100 éven keresztül Pécs katolikus életének meghatározó kövei, szolgálattevői volt. Az apácák 1916 és18 között az elemi és polgári iskola és a tanítónőképző mellett leánygimnáziumot nyitottak, melynek épülete 1924-ben készült el, majd 1937-ben újabb épületszárny került átadásra. Az 1948-ban bekövetkezett államosítás után a Leöwey Klára Gimnázium kapott bennük helyet. A rendet 1950-ben a kommunista rendszer feloszlatta, 1991-ben alakult újjá. Ma is számos intézményben tevékenykednek. A templomban szentmisét vasárnap fél 10-kor mutatnak be. A templombúcsút augusztus 15-én tartják.

Irodalom

Bangha Béla: Katolikus lexikon. 1931-33.

Dercsényi Dezső, Pogány Frigyes, Szentkirályi Zoltán: Pécs városképei - műemlékei. Műszaki Kiadó. Bp, 1966.

Dercsényi Dezső, Pogány Frigyes, Szentkirályi Zoltán: Pécsi. Műszaki Kiadó. Bp, 1956.

Diós István: Magyar katolikus lexikon. Szent István társulat Bp., 1993.

Dr. Kolta János: Pécs, Panoráma. Bp, 1975.

Dr. Lévárdy Ferenc: Pécs, Szent István tér. TKM. Bp. 1989.

www.miserend.hu

Minden jog fenntartva! A weboldalakon található dokumentumok másolása és felhasználása csak a szerkesztő írásos engedélyével, és az engedélyben leírtak betartásával lehetséges.

Webmaster: Bajkó Ferenc