Kezdő oldal | Összes templom | Templomok települések szerint | Templomok vallások szerint | Harangok

Kőszeg, Szent Erzsébet szegényházi kápolna

(Vas megye)

Írta és fényképezte: Vizler Imre

A néhai polgári szegényház az egykori Sziget utcában áll. Adományok révén létesítették 1773-ban. Ugyancsak adományok tették lehetővé bővítését 1774-ben, majd 1781-ben, amikor megépült a kápolna a toronnyal. Az épület ma lakóház, oldalról nyíló kapuja fölött törtíves oromzattal, ennek ormán barokk lángnyelves barokk urna. Az egykori szegényház 4 + 4 ablakos, két-két ablak tengely között ívesen záruló üres fülkével. Az épület szimmetria tengelyéből lép előre a háromszintes harangtorony. Földszintjén lunettás, kétszárnyú bejárat, az egyszerű osztópárkány fölötti középső szinten a toronytest sarkain toszkán fejezetű falsáv veszi körül a négy zsalugáteres ablakot. Az ablakok egy szinttel feljebb megismétlődnek. A középső és felső toronyszintet közepesen tagolt osztópárkány választja el. A bejárat fölött védőtetővel ellátott üres, kisméretű szoborfülke látható. A vakolathiányos kápolna legharmonikusabb része a szépvonalú hagymasisak, amely fölött copf gömb tartja az ugyancsak formás kovácsoltvas keresztet.

A kápolna használaton kívül áll.

A toronytesttől jobbra posztamensre helyezve kígyós földgömbön áll a barokk Szűz Mária szobor. Lábainál a puttó kartust tart. Talapzatán kronosztikon. A szobor 1741-ben keletkezett.

Irodalom:

C. Harrach Erzsébet: Vasi műemlékek. Vas megyei tanács kiadása. Szombathely, 1983

Genthon István: Magyarország művészeti emlékei 1. Dunántúl. Képzőművészeti Alap Kiadóvállalata. Bp., 1959

Ikafalvi Diénes Virág (szerk.): Magyarország műemlékjegyzéke II. Országos Műemléki Felügyelőség kiadása. Bp., 1990

Lelkes István: Kőszeg. Képzőművészeti Alap Kiadóvállalata. Bp., 1960

Minden jog fenntartva! A weboldalakon található dokumentumok másolása és felhasználása csak a szerkesztő írásos engedélyével, és az engedélyben leírtak betartásával lehetséges.

Webmaster: Bajkó Ferenc