Kezdő oldal | Összes templom | Templomok települések szerint | Templomok vallások szerint | Harangok

Kalocsa-szőlőhegyi Szent Péter-plébániatemplom

(Bács-Kiskun-megye)

Írta és fényképezte: Bajkó Ferenc

Kalocsa keleti városrészén, a Hársfa utcában találjuk a szőlőhegyiek templomát, mely 1965-ben épült fel torony nélkül. Az észak-déli tengelyben épült templom főhomlokzatával az utcára néz. A háromszögű oromzatban záródó főhomlokzat egyetlen dísze a bal oldalt látható acélkereszt. A kerítésen belül, a kaputól balra feszület látható. A hátsó bejárat mellett állították fel a szép kovácsoltvas keresztet. Belseje egyszerű, falai fehérek, mennyezete sík. A belső tér érdekessége, hogy a szabálytalan négyszög alaprajzú, a kórus felé szélesedik. A hajó 11,5, a szentély 4,5 méter hosszú, így a teljes belső 16 méter hosszú, szélessége a szentélylépcsőnél 7,5, a kórus alatt 10 méter. Berendezése meglehetősen egyszerű, ülőhelyeinek száma a padokban: 56. A hajó utcafront felöli végébe tágas karzat épült.


Az udvaron lévő kis, egyszerű, kb. 4 méter magas haranglábon két harang lakik. A nagyobbik kb. 70-80 kg-os lehet, 50 cm az alsó átmérője. 1965-ben Őrszentmiklóson készült Ducsák István műhelyében. Felirata: "Rózsafüzér királynéja tiszteletére újraöntötték a negyveni r. k. hívek". A harang külsején a Rózsafüzér királynéja dombormű látható. A kisebbik 47 cm átmérőjű, kb. 60 kg súlyú, felirata: "Isten dicsőségére Jézus Szent Szíve tiszteletére közadakozásból öntötte 1939-ik évben Szlezák Ráfael harangöntő mester Budapesten". Másik oldalán: Jézus Szíve dombormű.

A szolgálatokat jelenleg az eperföldi plébániáról látják el. A negyvenszállási filiával együtt 1570-en tartoznak a plébániához, melyen anyakönyvezés 1939-től van. A szertartásokat kb. 60-70-en látogatják. A templom búcsúja június 29-én van.

Minden jog fenntartva! A weboldalakon található dokumentumok másolása és felhasználása csak a szerkesztő írásos engedélyével, és az engedélyben leírtak betartásával lehetséges.

Webmaster: Bajkó Ferenc