Kezdő oldal | Összes templom | Templomok települések szerint | Templomok vallások szerint | Harangok

Szil, Szűz Mária születése római katolikus templom

(Győr-Moson-Sopron megye)

Írta: Vizler Imre
Fényképezte: Szabó Bence és Vizler Imre

Az e néven volt települést először (1411) Thatha néven említik, mára Szil nagyközség részét képezi. Korábbi birtokos viszonyaira a Szil községnél leírtak mérvadók.

Az egyszerű megjelenésű templom 1838-as eredetéről a homlokzat előtti tornyon elhelyezett táblák adnak hírt. A vakolt mezős, oromzatos homlokzat főpárkány túlterjed a torony első emeletén. A toronyszobán lévő ablakok íves záródásúak. Az óra helye jelezve. A négyzet alapú tornyot nyolcszögű sisak fedi.

A szentélyre két ablak nyílik. A koporsó-oltáron klasszicizáló tabernákulum, a szentély falán Mária születését ábrázoló festmény.

Az egyterű templom hajójának déli oldalán helyezkedik el enyhe kiemeléssel a hangvető nélküli négyszögletes szószék, három oldalán rózsakoszorú övezte szív-horgony, és kereszt ornamentikával, Szent Péter és Szent Pál apostol ábrázolásával.

A karzat mellvédje háromnyílású.
A templom áhítatot keltő egyszerű berendezése harmonizál az épülettel.
A templom egészét 2005 - 2006-ban újították fel.Irodalom:

Csatkai Endre: Sopron környékének (a soproni, csornai, kapuvári járás) műemlékei. = Magyarország műemléki topográfiája II. kötet. Győr-Sopron megye műemlékei I. rész. Szerk.: Dercsényi Dezső. Akadémiai Kiadó, Bp., 1953.

Gimes Endre: Szil, Szany, Rábaszentandrás, Árpás, Sobor, Egyed. Győr-Sopron megyei Idegenforgalmi Hivatal kiadása, h. n., 1975.

Minden jog fenntartva! A weboldalakon található dokumentumok másolása és felhasználása csak a szerkesztő írásos engedélyével, és az engedélyben leírtak betartásával lehetséges.

Webmaster: Bajkó Ferenc