Kezdő oldal | Összes templom | Templomok települések szerint | Templomok vallások szerint | Harangok

Jánossomorja, Szent Anna római katolikus templom

Szentendrei Skanzen

(Pest megye)

Írta és fényképezte: Vizler Imre

A neoklasszicista stílusú, egyszerű, falusi kápolnát Jánossomorja (ma Mosonszentjános) község németajkú lakói építtették az 1831-es kolerajárvány emlékére. A jóarányú épületet 1858-ban bővítették. Az egyszerű, sima falakat lizénák tagolják, a sokszög alaprajzú szentélyt félkupola fedi. Bejárata és ablakai ívesen végződnek. A bejárat feletti, trapéz alakú fülkében Szent Rozália szobra. A főhomlokzati párkányból nő ki az alacsony, négyszög alaprajzú tornyocska, a harangszoba ablakai félkörívben végződnek, egy ablak körlakú. A tornyot lapos, lépcsős fedés zárja.

A belső tér falait vékony erezetű virágdíszes márványozás borítja, ez a motívum a szentélyben hangsúlyosan ismétlődik. Több helyre sikerült az eredeti festett vakolatdarabokat visszahelyezni.

Az oltárkép Szent Annát ábrázolja, Sebastian Moisch pozsonyi festő készítette 1842-ben. A diadalív belső oldalán német szövegű fogadalmi képek függnek 1831-ből, egyik a betegápolás, a másikon a temetés jeleneteivel.

A karzat feljárója alatt népi ihletésű feszület, a túloldalon naiv bájú öltöztethető Madonna-kegyszobor. Több, a szertartások során használt eszközt is kiállítottak.

Évente többször, de főként a tituláris szent napja alkalmából miséket tartanak a kápolnában, de szívesen rendeznek itt esküvői szertartásokat is.

A kápolnát a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeumban láthatjuk

Irodalom

A Szabadtéri Néprajzi Múzeum ismertetője

Minden jog fenntartva! A weboldalakon található dokumentumok másolása és felhasználása csak a szerkesztő írásos engedélyével, és az engedélyben leírtak betartásával lehetséges.

Webmaster: Bajkó Ferenc