Kezdő oldal | Összes templom | Templomok települések szerint | Templomok vallások szerint | Harangok

Miskolc, Szent Kereszt felmagasztalása kápolna

Kálvária kápolna

(Borsod megye)

Írta és fényképezte: Bajkó Ferenc

Máriássy Gábor egri kanonok a 19. század közepén előde, a templomépítő, tapolcai apát, Máriássy Sándor munkásságát követve célul tűzte ki egy kálvária kialakítását Miskolcon. 1857-ben 10 kataszteri holdas telket vásárolt a plébániához közel eső, lankás domboldalon. A kálvária (stációk és kápolna) terveit Rudolf Antal építész készítette. 1859-ben megvásárolták az építőanyagokat, és 1860-ban meg is kezdődött a munka. A kőfaragó munkák Dahlström József, az ácsmunkák Szabó István, a kőműves munkák pedig Kobek József szakértelmét dicsérik. A stációfülkéket összekötő, neogótikus rács Bársony János miskolci lakatosmester alkotása. 1862-ben történt meg a kápolna rézzel való lefedése. 1864-ben szentelték fel a kálváriát.

A 4 méter széles és 5 méter hosszú hajójú, sokszögzáródású szentéllyel ellátott, neogótikus templom az Avas-hegy keleti lankáján, festői környezetben fekszik. Hatalmas, csúcsíves bejárata uralja homlokzatát, tetőgerincén kicsiny, karcsú mészkőtorony áll, s ehhez hasonló kisebb fiatornyok az épület négy sarkán. A bejárathoz két íves lépcső vezet. Hajóját keresztboltozat fedi. Faoltárát a Saandhas-testvérek készítették, padjait pedig Megele János miskolci asztalosmester. Jézus keresztútját megjelenítő stációi közül, az 50-es évek hitromboló tevékenységei következtében, csupán egy maradt meg. A domb csodálatos fái kipusztultak, azokat az idők során sorra kivágták. A kápolnában vasárnap fél 11-kor mutatnak be szentmisét (kivéve nyáron júliustól augusztusig).

Minden jog fenntartva! A weboldalakon található dokumentumok másolása és felhasználása csak a szerkesztő írásos engedélyével, és az engedélyben leírtak betartásával lehetséges.

Webmaster: Bajkó Ferenc