Kezdő oldal | Összes templom | Templomok települések szerint | Templomok vallások szerint | Harangok


Békéscsaba, jaminai Jézus Szíve (r.k.) plébániatemplom

(Békés megye)

Írta és fényképezte: Bajkó Ferenc

Az erzsébethelyi városrészen 1930-ban épült meg a katolikus templom, és 1939-ben jött létre a belvárositól levált, önálló plébánia, amelyet kapucínus szerzetek láttak el. 1944-ben lebombázták a templomot, s egy közösségi teremből kialakított kápolnában mutattak be szentmiséket. 1992-ben kezdődött meg e mostani, modern kis templom építése. Felszentelésére 1993. októberén került sor.

A város legfiatalabb temploma értékes építészeti megoldásokat rejt. Homlokzat előtti, széles és alacsony tornya a tetőgerinc fölött nyitott, ácsolt faharanglábbá változik. Az utcáról is jól látható két harangja. Az 500 kg-os, 95 cm alsó átmérőjű harang Gombos Miklós őrbottyáni mester alkotása 1999-ből, a kisebbik, 55 kg-os, 46 cm átmérőjű harangja pedig Szlezák László (Bp) 1930-ból származó öntvénye. A lépcsőház szintjén, a körablakon Szűz Mária látható. Bejárata gazdagon megmunkált fafaragvány, melyek Krisztus életéből vett mozzanatokat jelenítenek meg mesterien. Többek között a szenvedő Jézust, Urunk mennybemenetelét, a Keresztutat, a Megfeszítettet, a Feltámadás pillanatát, Jézus templomban való bemutatását, Szűz Máriát, Mária Erzsébettel való találkozását, az Angyali üdvözletet, Jézus születését és Jézus Gecsemáné-kerti imáját ábrázolják. Ezeket Mladonyiczky Béla faragta 1993-ban, aprólékos és maradandó munkáját állami kitűntetés koronázta. A torony két oldalán felfelé szélesedő ablakot láthatunk. A keskenyebb és alacsonyabb szentély a 12 szög öt oldalával zárul. A szentély fala mellett egyszerű, vaskos, dór pillérek sorakoznak. Oldalhomlokzatain és szentélyén érdekes, keleties formájú ablakok engedik be a fényt a belső térbe.

Országos hírű belső falfestését Patay László alkotta meg négy társával együtt. A szekkó 500 m2-es nagyságú, több mint 520 bibliai alakot és szentet ábrázol. Az ő alkotásai a szobrok, továbbá az oltár és a tabernákulum is. A festő kimagasló munkájáért a legmagasabb pápai kitűntetésben részesült (Pro Ecclesia et Pontifice).

A templomban vasárnap fél 9, 10 és 18 órakor, hétköznap reggel 7 órai kezdettel mutatnak be szentmisét. A város katolikus lakosságából kb. 5000-ren tartoznak ehhez a plébániához.

Minden jog fenntartva! A weboldalakon található dokumentumok másolása és felhasználása csak a szerkesztő írásos engedélyével, és az engedélyben leírtak betartásával lehetséges.

Webmaster: Bajkó Ferenc