Kezdő oldal | Összes templom | Templomok települések szerint | Templomok vallások szerint | Harangok

Békéscsaba, erzsébethelyi evangélikus templom

(Békés megye)

Írta és fényképezte: Bajkó Ferenc

A város harmadik evangélikus temploma a vasút túloldalán, a csabai szőlősök területén épült fel. Építése Linder Károly lelkész nevéhez fűződik. Alapkövét 1875-ben tették le, felszentelték 1876-ban. Az építők előtt 2006 nyarán emléktáblával tisztelegtek.

Az észak-déli tengelyben álló, későromantikus templom 45 méter magas, kupolásan fedett, lanternában végződő, órakörös tornya a homlokzat síkjából egy lépéssel előrelép. Nyílásai félkörívesek. A hajó ablakosztását a kistemplomból vette át a tervező. Rokokó oltárát a Kistemplomból hozták át. Két festmény helyezkedik egymás fölött: az alsó, nagyobb kép a megfeszített Jézust ábrázolja, kétoldalt ión oszlopok állnak. Az alsó kép bal oldalán: Péter apostol a mennyország kulcsaival, jobb oldalán Pál a hit kardjával és Szentírással a kezében. A felső, kisebb kép Jézus és a samáriai asszony történetét vetíti elénk, két oldalán csigamotívumon egy-egy harsonázó puttó ül. Az oltár felső párkányán kővázák, középen pedig Istenszem-motívum látható. A szobrok 1772-ben készültek. Orgonája a pécsi Angster orgonaépítő cég 1310-es opuszú gyártmánya, mely 1949-ben készült 2 manuállal és 20 regiszterrel. Zalánfy Aladár tervezte.

A templomban vasárnap – a Belvárosi Gyülekezethez hasonlóan - 3/4 9-kor szlovák, 10-kor pedig magyar nyelvű istentiszteletet tartanak. Lelkésze Kutyej Pál Albert.

Minden jog fenntartva! A weboldalakon található dokumentumok másolása és felhasználása csak a szerkesztő írásos engedélyével, és az engedélyben leírtak betartásával lehetséges.

Webmaster: Bajkó Ferenc