Kezdő oldal | Összes templom | Templomok települések szerint | Templomok vallások szerint | Harangok

Hollókő,

Római katolikus templom (Toursi Szent Márton püspök)

 

Fényképezte: Szabó Bence

Írta: Vizler Imre

 

A falut György nevű papja kapcsán említik először írásban. Temploma szabadon,  közvetlenül a lejtős út szélén áll. Keletelt, egyszerű, hosszúkás, téglalap alaprajzú, vályoggal vegyes terméskőből épült. A templom hajóját zsindellyel fedett nyeregtető borítja. Mai képe 1889-ben alakult ki, amikor is közadakozásból a falu templomot épített az 1862-ben már itt állt gúlasisakos toronyhoz.  A harangtorony a korábbi templom dongaboltozatú szentélye fölött emelkedik, nyugat felé hajót építettek hozzá, ezáltal a szentély a templom előterévé alakult.  A torony földszintje, a jelenlegi templom bejárata vízszintes záródású, belül nyomott csúcsívvel kapcsolódik a hajóhoz.

A keleti homlokzat előtt álló torony földszintje kőalapozású, kisméretű vályogtéglából, emelete fából épült, szintenként keskenyedő, zsindelyezett deszka eresz-párkányokkal, félkörívvel záródó zsalus ablakokkal.

A síkfödémű, borított deszkamennyezetes templombelső az 1990-es felújításkor fa-karzatot, zsindelyfedést és egységes berendezést kapott.

 

A templom előtti kiszélesedő út mentén feszület áll, félköríves lefedéssel ellátva, a feszület korpusza festett bádogból készült.

Az amúgy egyszerű templom az UNESCO által 1987-ben Világörökség részévé minősített védett falukép meghatározó eleme.

 

Irodalom:

Keresztessy Csaba: Hollókő. In Magyarország műemlékjegyzéke. Nógrád megye. KÖH, Bp., 2005

Magyarország műemléki topográfiája. III. Nógrád megye műemlékei. Szerk.: Dercsényi Dezső. Akadémiai, Bp., 1954.

Mendele Ferenc: Hollókő műemléki védelme. In Magyar műemlékvédelem 1967 – 1968. Szerk: a szerk. biz. Akadémiai, Bp., 1970. 

Minden jog fenntartva! A weboldalakon található dokumentumok másolása és felhasználása csak a szerkesztő írásos engedélyével, és az engedélyben leírtak betartásával lehetséges.

Webmaster: Bajkó Ferenc