Kezdő oldal | Összes templom | Templomok települések szerint | Templomok vallások szerint | Harangok

Badacsonytomaj, Szent Imre plébániatemplom

Fényképezte: Koncz Attila

Badacsonytomaj kicsiny város a Balaton északi partján. A város felé közeledve feltűnik a kéttornyú, impozáns templom, mely igazi kuriózum a hazai templomépítészet terén. Igazi rejtett, felfedezetlen érték, hiszen ez az egyetlen az országban, amely bazaltból épült. A helybéli kőművesek, ácsok, lakatosok munkája nyomán, a hívek, a község és a bánya áldozatkészségéből épült fel 1931 és 32 között Varga Sándor plébános idejében a korábbi, kisebb templom helyén. Tervezte Fábián Gáspár. Az ingyenes fuvarozással az Esterházy család is támogatta a nemes célt.

Belsejében különösen megragadó a szentélyt díszítő, sgraffito technológiával készült falfestés. A megfeszített megváltót ábrázolja, körülötte a négy evangelista szimbolikus alakjával, alatta latin felirat: „Krisztus engedelmes lett értünk a halálig, mégpedig a kereszthalálig.” Főoltárképe az utolsó vacsorát ábrázolja. Dominek György munkája a vörösmárvány ambó. Krasznay György munkái a mellékoltárok. Orgonáját 1943-ban tervezte Angster József Pécsi mester, 2 manuálos, 12 regiszteres (eredetileg 21 regisztert szántak).

Két harangja a korábbi templomból származik, mindkettő Szlezák László műhelyében készült 1921-ben. Az 1000 kg-os nagyharang felirata: „Magyarország Védasszonya könyörögj érettünk! Öntetett a Badacsonytomaji Plébánia Buzgó Híveinek közadakozásából.” A 150 kg-os lélekharangon olvassuk: „Szent József Haldoklók Pártfogója könyörögj érettünk. Öntették a Badacsonytomaji Róm. Kath. Plébánia Hívei Szlezák László által”.

Minden jog fenntartva! A weboldalakon található dokumentumok másolása és felhasználása csak a szerkesztő írásos engedélyével, és az engedélyben leírtak betartásával lehetséges.

Webmaster: Bajkó Ferenc