Kezdő oldal | Összes templom | Templomok települések szerint | Templomok vallások szerint | Harangok

Budapest- Budatétény, Szent Mihály kápolna

Fényképezte: Millisits Máté és Bajkó Ferenc, írta: Bajkó Ferenc

Budatétény a 18. században, a török kivonulását követően települt be főként bajorokkal. A telepesek főként szőlőtermeléssel, földműveléssel foglakoztak, hiszen a lankás budai domboldalak jó adottságot jelentettek mindehhez. Templomuk 1780-ban épült a sokáig Kistéténynek nevezett területen. A templomhoz hozzáépítve egy egytermes iskola is épült. A Korabeli oltárát a Madonna-domborművel és a Szent Mihály-szoborral ellopták, ma már nincs meg. Az oltárt 1993-ban restaurálták. Helyén ma feszület látható. A kápolna volt sokáig az itt élők temploma, amely egy idő után szűkössé vált és szükséges volt egy új, nagyobb templom felépítése.

A barokk templom tornya fából készült, timpanonjába az utóbbi években órát szereltek. Szentély-alaprajza, illetve a szentély előtti diadalív kosáríves záródású. Mennyezete sík, vakolt.

Harangja 40 kg-os, 35 cm az alsó átmérője, magassága a koronával együtt 30, anélkül 20 cm, nyelve 29 cm hosszú. Szlezák László öntötte 1930-ban. Felirata szerint az öntő, Szlezák László és neje, Vancsó Anna ajándékozta. Felirata: "Engedjétek hozzám jönni a kisdedeket, mert ilyeneké a mennyek országa".

Minden jog fenntartva! A weboldalakon található dokumentumok másolása és felhasználása csak a szerkesztő írásos engedélyével, és az engedélyben leírtak betartásával lehetséges.

Webmaster: Bajkó Ferenc