Kezdő oldal | Összes templom | Templomok települések szerint | Templomok vallások szerint | Harangok

Monor, telepi (római katolikus) kistemplom

Írta és fényképezte: Bajkó Ferenc

(Pest megye) 

A belvárosba vezető Ady Endre úton, a református Kistemplomtól egy utcára találjuk a Monor-telepen élő katolikusok templomát. Építésének története nagyban hasonlít a reformárus Kistemploméhoz. A városmagtól messze hívők ellátása érdekében szükség volt egy itt is egy kisebb templom építésére. A belvárosi templomtól távol lakó hívek számára épült 1936-ban.

Meglehetősen egyszerű, kápolna jellegű épület, Jézus Szíve tiszteletére szentelték, igen nagy telken foglal helyet. A bejárat felett, a tetőgerincen kicsi, egyszerű, lapos, félköríves ablakkal áttört dísztorony emeli ki a többi épület közül, tetején kereszt magasodik. Egyetlen harangja nem ebben, hanem a bejárattól jobbra lévő, alacsony, kb. 6 méter magas állványszerű vasharanglábon van, tetején fakereszttel.  Az 53 cm átmérőjű harang Szlezák László műhelyében készült Budapesten 1926-ban. Az épület oldal-homlokzatain három-három csúcsíves ablak. Belseje egyszerű teremtemplom, orgonája nincs, csak harmóniuma. Szentélyében Jézus Szívét ábrázoló oltárfestmény áll, innen ered a templom titulusa.

Önálló plébániája mindmáig nem alakult, a belvárosi Nagyboldogasszony-plébánia látja el. Minden vasárnap fél 8-kor és minden hónap első péntekén délután 5 órakor mutatnak be misét a Kistemplom falai között.

Minden jog fenntartva! A weboldalakon található dokumentumok másolása és felhasználása csak a szerkesztő írásos engedélyével, és az engedélyben leírtak betartásával lehetséges.

Webmaster: Bajkó Ferenc