Kezdő oldal | Összes templom | Templomok települések szerint | Templomok vallások szerint | Harangok

A szöveget és a képeket küldte: Koncz Asztrik


Bp, Császárfürdői Szent István király kápolna

 

Budának ezen a részén, Felhévízen, már a római korban ismertek voltak azok a gyógyforrások, melyek kihasználására a török hódoltság idejében fürdőegyüttes, majd a reformkorban egész fürdőváros települt. Üzemeltető tulajdonosa, a Betegápoló Irgalmasrend, 1841-ben a Császárfürdőt újjáépítette, és régi, Nepomuki Szent Jánosról nevezett kápolnáját lebontotta. Hild József (1789-1867) tervei alapján a csatlakozó kórházépülettel együtt 1843-ban kezdték meg a mostani kápolna építési munkálatait, s ez a fürdővel egyidőben 1844. nyarára el is készült. A kápolnát Szent István király tiszteletére Fechtinger Domonkos belvárosi esperesplébános szentelte fel. 1870-ben a város az utca szabályozása miatt le akarta bontani a kápolna bejárati portikuszát, azonban az Irgalmasrend kérésére végülis elálltak az épület megcsonkításától. 1944-ben a háború során a főhomlokzat déli sarka a timpanon egy részével leomlott, ezt később nyersen, téglából falazták vissza. 1957-ben a belső teret renoválták, és Szövényi Géza tervei szerint kifestették. A megrokkant portikusz szerkezetét Heincz László restaurálta. 1959-60-ban Pfannl Egon irányításával homlokzatát helyreállították.

 

Kis középtornyos klasszicista homlokzatának hangsúlyos része a bejáratot keretező dór oszlopos előcsarnok. Ennek lépcsőin át jutunk az oblong alaprajzú, egyetlen cseh-boltozattal fedett, egyhajós templomtérbe. Az előtérből nyílik a kis Lourdes-i kápolna, 1957-ben készült vasrácsajtókkal. A bejárattal szemközti falon a belső tér 1977. évi átalakítása óta Borsos Miklós (1906-1990) remekműve látható: a megfeszített Üdvözítő Szűz Anyjával és a szeretett tanítvánnyal, Szent Jánossal. A szentségház angyalai, a négy evangélista portréja, az oltáron és az ambón lévő rézdomborítások – az Utolsó vacsora és a Jákob kútja-jelenet – valamint a Keresztút szintén Borsos Miklós alkotásai. Az Oltáriszentség jelenlétét két gránátalmába foglalt örökmécses jelzi (a gránátalma az Irgalmasrend szimbóluma). A régi oltárkép, mely most a baloldali falon látható, 1845 körül készült olajfestmény; Szent István királyt ábrázolja, amint koronáját Szűz Máriának felajánlja.

 

1994. augusztus 7-ére, a kápolna felszentelésének 150. évfordulójára, elkészült az új orgona. A toronyban egy harang függ.

 

Kápolnabúcsú: augusztus 20.

Minden jog fenntartva! A weboldalakon található dokumentumok másolása és felhasználása csak a szerkesztő írásos engedélyével, és az engedélyben leírtak betartásával lehetséges.

Webmaster: Bajkó Ferenc